ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 50 Χρόνια ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Χαιρετισμός του Προέδρου της  Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»

Νίκου Χριστοφορίδη

Από την Ελληνική μυθολογία γνωρίζουμε οτι «ΠΟΝΤΟΣ» ήταν ο γιος του «Αιθέρα και της «Γαίας» που κατοικούσε στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.  Με την Αργώ  ο Ιάσωνας διέσχισε τον «άξενο» Πόντο.  Από τους Αρχαίους χρόνους, και τον 8ο αιώνα π.χ  εποικίζονται  η Σινώπη, η Αμισός, τα αρχαία Θεμίσκυρα, τα Κοτύωρα, η Κερασούντα, η Τραπεζούντα, η  Αργυρούπολη, η Νικόπολη, η Αμάσεια, η Ηράκλεια. Πόλεις με λαμπρή ιστορία.  Το Βασίλειο του Πόντου,  Αυτοκρατορία ολόκληρη! Από τους Μιθριδάτες στη δυναστεία των Κομνηνών και τους Υψηλάντηδες! 28 αιώνες λαμπρής ιστορίας!

Γνήσιοι απόγονοι Αρχαίων Ελληνικών φυλών και ομιλώντας την αρχαϊζουσα  ποντιακή διάλεκτο οι πρόγονοί μας, μας μεταλαμπάδευσαν αυτό το «πάθος» για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τον Πόντο. Εμείς οι Πόντιοι ένας λαός περήφανος Ακρίτες του Ελληνισμού,  διαφυλάξαμε στην μακρά μας πορεία τη γλώσσα μας, τα ήθη, τα έθιμά μας, τους χορούς μας, μα πάνω απ’ όλα τη βαθιά μας  πίστη, τη θρησκεία μας. Με σύμβολο και προστάτιδα την Παναγία μας τη Σουμελιώτισσα, υπομείναμε τον Τούρκικο ζυγό, τη φρίκη και τη θηριωδία της  γενοκτονίας του λαού μας, την  προσφυγιά και  τελευταία τη μετανάστευση.

Την εμπειρία του να είσαι  Πρόεδρος του πιο Ιστορικού  Ποντιακού σωματείου  της Ομογένειας στην Αμερική και ειδικότερα στον Καναδά δεν την περίμενα να είναι τόσο συγκλονιστική. Το κύρος η εμβέλεια και η  ακτινοβολία  της Αδελφότητας δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις σελίδες ενός βιβλίου.  Η  47χρονη πορεία μου στο Τορόντο του Καναδά είναι συνηφασμένη με τον Ιστορικό αυτό σύλλογο ως απλό μέλος και ως διοικητικό στέλεχος. Το Μάρτιο του 2011 η Αδελφότητά μας,  με τίμησε αναθέτοντάς μου την ηγεσία της  για την οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων  για τον εορτασμό της πρώτης πεντηκονταετίας από την ίδρυσή της .

Το παρόν ιστορικό βιβλίο των 50 χρόνων Ιστορίας  είναι το αποτέλεσμα μιας  επαγγελματικής συλλογικής δουλειάς που έγινε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και πιεστικές  συνθήκες  της συντακτικής ομάδας. Αξίζει ένα μεγάλο «Εύγε»  στους συνεργάτες μου και ειδικότερα στην πολυμελή  συντακτική ομάδα η οποία υπό την επίβλεψη του συντονιστή Πασχαλίδη Γεώργιου παραδίδουν ένα επιστημονικό  «μνημειακό»  έργο 50 ετίας.  Η ακούραστη συντακτική ομάδα εργάστηκε με αυταπάρνηση αλτρουϊσμό  και θυσία υπό την καθοδήγησή του.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυτά τα παιδιά γαλουχημένα με το Ποντιακό Ιδεώδες, μας κάνουν περήφανους που γεννηθήκαμε Πόντιοι δίνοντάς μας ελπίδα κουράγιο και δύναμη να αγωνιστούμε για την επόμενη πεντηκονταετία.

Είναι σαφής απόδειξη οτι ο Ποντιακός μας Πολιτισμός, η διάλεκτός μας, τα ήθη και έθιμά μας, η μουσική μας, οι χοροί μας  θα διασωθούν στις επόμενες γενεές.

Η παρούσα έκδοση αφιερώνεται σε όλους αυτούς που εργάστηκαν ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια και κάναν την Αδελφότητα Ποντιών Τορόντο Παναγία Σουμελά «ΦΑΡΟ» του Ποντιακού Ελληνισμού όχι μόνο στον Καναδά και στην Αμερική αλλά και παγκόσμια.

Βαριά η πολιτιστική αυτή «Κληρονομιά». Την παρακαταθήκη αυτή την παραδίδουμε στην άξια νεολαία μας, η οποία μας έχει αποδείξει με το έργο της το βαρύ αίσθημα ευθύνης που την διακατέχει για την συνέχιση του σημαντικού και πολύτιμου  αυτού έργου.   

Ομιλία  του Νίκου Χριστοφορίδη Επίτιμου Προέδρου της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Παναγία Σουμελά για την έκδοση "Αναμνήσεις" του ιστορικού λευκώματος των 50 χρόνων από την ίδρυση της Αδελφότητας.

Φέτος είναι η 50η χρονιά της Ελληνικής Ποντιακής Αδελφότητας Τορόντο, «Παναγία Σουμελά».Νιώθω χαρούμενος και ειλικρινά υπερήφανος που έχουμε φτάσει σε αυτή την ημερομηνία ορόσημο. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών και της σκληρής δουλειάς που κατέβαλαν όλα τα μέλη μας, στο παρελθόν και το παρόν, είναι να φτάσει η Αδελφότητα σε ένα μεγάλο επίτευγμα. 
Σ’αυτό το ανεκτίμητο αναμνηστικό βιβλίο, μέσα από τις ζωντανές αφηγήσεις, συγκεντρώνονται όλα εκείνα τα μεμονωμένα στοιχεία που σχετικά με την κληρονομιά της συλλογικής αδελφότητας. Περιλαμβάνει τον πολιτισμό μας , την ιστορία , τις παραδόσεις και στις σελίδες του και δείχνει πως έχουμε κρατήσει την ταυτότητά μας ως Πόντιοι ζωντανεύουν μέσα από τις δεκαετίες.
Αν και ζούμε όλοι διαφορετικές ζωές, όλοι προέρχονται από την ίδια θέση στο τέλος. Μοιραζόμαστε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις που έχουν εκτραφεί, και να περάσει στις μελλοντικές γενιές. Έχουμε κάνει μια ζωή στον Καναδά. Ο σύλλογός μας είναι γνωστός και σεβαστός και είναι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο. Δική μας ευθύνη είναι, όλα έρχονται μαζί και να συμβάλει για το μέλλον μας .
Ωστόσο, κοιτάζοντας μπροστά, δεν πρέπει να ξεχνάμε να κοιτάξουμε πίσω. Διότι αν δεν ξέρουμε ποιοι ήμασταν, πώς θα ξέρουμε ποιοι είμαστε; Μαθαίνουμε από το παρελθόν μας, τόσο από τις αποτυχίες και τις επιτυχίες μας, ώστε να μπορούμε να δράσουμε για το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στην επικοινωνία μας. Πρέπει να ενημερώνεστε και να οργανώσετε το σύλλογό, φέρνοντάς τον στη νέα ψηφιακή εποχή , διατηρώντας τις ρίζες μας ζωντανές.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ιδρυτές της Αδελφότητας, καθώς και όλα τα μέλη των 50 χρόνων. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου που με βοήθησαν να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο μαζί. Πέρα από τις προσδοκίες μας και περισσότερο απ' ότι αναμενόταν. Θυσίασαν προσωπικό χρόνο μακριά από την οικογένεια και την εργασία τους, τον εθελοντισμό για να δημιουργήσουν κάτι που πρόκειται να είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του συλλόγου. Κάτι που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και να δείξουμε τι είμαστε ικανοί να πράξουμε, εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί .
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εμπνεύσει τη νέα γενιά, φέρνοντας τους στην Αδελφότητα να συνεχίσουν την κληρονομιά και να βάλουν το προσωπικό τους στίγμα.Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μοιραστούμε τη γνώση μας και να εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ατομική προσπάθεια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της ομάδας μου :Χριστίνα Τσαβδαρίδου - Άννα Παναγιωτοπούλου - Κατερίνα Ηλιάδου - Χρήστο Πασχαλίδη - Βασίλη Αρχιτεκτονίδη - Νίκο Χριστοφορίδη -Χαράλαμπο Ηλιάδη – Ιωάννη Κοτσαμποϊκίδη - Νίκο Κοτσαμποικίδη - Παναγιώτα Αμμανατίδου.

Νίκος Χριστοφορίδης Επίτιμος Πρόεδρος Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Παναγία Σουμελά