50 χρόνια Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»

Με 2 μουσικές εκδηλώσεις - παραστάσεις έπεσε η αυλαία των εορταστικών λαμπρών εκδηλώσεων της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ». Όλοι μας ζήσαμε τις πιο  όμορφες στιγμές. Πενήντα χρόνια ιστορίας σφράγισε ο  Ιστορικός  Σύλλογος  με τις μεγαλιώδεις αυτές εκδηλώσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρό του Χριστοφορίδη Νίκο,   ομόφωνα πήρε την απόφαση οι εορτασμοί των 50  χρόνων να αφήσουν ιστορία. Ο εορτασμός των 50 ετών εδώ στο Τορόντο σηματοδοτεί το τέλος μιας ιδιαίτερα ανθηρής περιόδου του ποντιακού Ελληνισμού με  «Φάρο»  την Αδελφότητα η οποία βρίσκεται πάντα στις  «επάλξεις» της Ελληνικής Κοινότητας συμμετέχοντας με  «πάθος» συμβάλλοντας στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Crystal Fountain banquet Hall πάνω από 800 φιλοπόντιοι και Πόντιοι τίμησαν με την παρουσία τους την μεγαλειώδη χοροεσπερίδα της  Αδελφότητας Ποντίων . Η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε στο Τορόντο. Το πάντρεμα της Ποντιακής μας λύρας απόλαυσαν οι φίλοι της Αδελφότητας ζώντας ένα μοναδικό  πρόγραμμα που μας ταξίδεψε στη μαγεία της ποντιακής και όχι μόνο, μουσικής . Μία έθνικ παράσταση  με τον τενόρο Κώστα Τσαχουρίδη, τον βιρτουόζο στην λύρα Ματθαίο Τσαχουρίδη, τον Αντώνη Σαρακατσάνο στα πλήκτρα,  τον Γιώργος Κορτσινίδη  στα τύμπανα και στο ποντιακό νταούλι και τον Παναγιώτη Βασίλογλου στο Μπάσσο. Οι παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες μας με την παράσταση «Ψυχή και σώμα» έχουν κάνει γνωστή την Ποντιακή Λύρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το πάντρεμα της ποντιακής λύρας  με Βραζιλιάνικη Samba,Αργεντίνικα τango,  Louchiano Pavarotti,Τσαϊκόφσκι, μουσική από τα Kαρπάθια όρη, την Ελλάδα, την Ήπειρο, τα Γρεβενά, το Los Angeles, άφησε άφωνο το κοινό! Από το Κρεμλίνο του Πούτιν, το Bakingham Palace του Πρίγκηπα Κάρολου στο Τορόντο  της Αδελφότητας ! H μοναδική μας «λύρα» ο κεμεντζές μας, αποτελεί το «Σύμβολο» με το οποίο αγκαλιάζουμε όλο τον κόσμο. Ο Οικουμενικός Παγόσμιος Ποντιακός Ελληνισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Την εκδήλωση τίμησαν ο Aιδεσιμότατος Οδυσσέας Δρόσος, ο MP κ.Mενεγάκης  Kωνσταντίνος, ΜPP Michael Prue, η Councilor of the Toronto City Mrs Fragedakis Mary,O Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ Κ. Tσιλφίδης Κώστας, ο Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Τορόντο κ. Αντώνης Αρτεμάκης, η βουλευτίνα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Ομοσπονδιακής Βουλής Niki Ashton, ο γενικός μας Πρόξενος κ.Αζεμόπουλος Δημήτρης, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Καρράς Δημήτρης, Ο πρόεδρος των Ηπειρωτών Paul Nitsitolis, Πρόεδρος Δραμινών κ. Θέμης Μισαηλίδης, Πρόεδρος Θεσσαλονικέων κ. Παπαδάκης,  η πρόεδρος Κατερίνης κ Ροδή Ηλιάδου, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Οντάριο κ. Σταύρος Δαλακούρας, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Ογδόντα άτομα χορευτές από τριών έως πενήντα ετών αποθεώθηκαν από το κοινό απέσπασαν το χειροκρότημα των   θεατών.

Ρίγη συγκίνησης, δακρυσμένα πρόσωπα .. τ’ ομάταιμ εγομώθαν,

Ο πόντος, η Ελλάδα, ζεί μέσα στις καρδιές μας!

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, των Μελών και Φίλων της

Αδελφοτητας Ποντιων Τοροντο «Παναγια Σουμελα»

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ 

Latest comments

22.06 | 14:47

4th generation

14.04 | 10:10

Αξιότιμε κύριε Ταξίδη,
σας γράφω από τη Ρωσία, είμαι ποντιακής καταγωγής και θα ήθελα πολύ να μάθω αν λειτουργούν ακόμα στο διαδίκτυο τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου που ανακοινώθηκαν στις ιστοσελίδες

Share this page