2016 EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού 14 - 15 Mαϊου 2016 

 Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 από το Δήμο του Τορόντο είναι γεγονός!

 Τιμούμε τους 353.000 αθάνατους νεκρούς μας!

 Το Σάββατο 14 Μαϊου στις 6 το απόγευμα στο  Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο θα παρουσιαστεί ειδικό αφιέρωμα για όλο τον προσφυγικό Ελληνισμό της Θράκης-Κωνσταντινούπολης-Μικράς Ασίας και Πόντου.

 « Στων Ελλήνων τις Κοινότητες» με ομιλητή τον εκδότη Σάββα Καλεντερίδη.

 Προσκαλούνται όλοι οι ομογενείς να γνωρίσουν τις χαμένες πατρίδες μας και να αναζητήσουν το άγνωστο χωριό από το οποίο κατάγονται.

 Για πρώτη φορά στο Τορόντο ανοίγουν τα αρχεία απογραφής του προσφυγικού Ελληνισμού

 Την Κυριακή 15 Μαϊου στις 2 το μεσημέρι στο  Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας

  Αιδώς και Οδύνη της Ανθρωπότητας  Γεωπολιτικές πτυχές της αναγνώρισης

 Ακολουθεί Δεξίωση

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

 Σάββατο 14 Μαϊου 2016

Mε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με κεντρικό ομιλητή τον Εκδότη Σάββα Καλεντερίδη.

Στην εκδήλωση ο τελετάρχης και Αντιπρόεδρος Κώστας Τσιλφίδης αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, άνοιξε τις εκδηλώσεις με το στίγμα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το Δήμο του Τορόντο:
Aγαπητοί φίλες και φίλοι,
Η φετινή ανάσταση του Χριστού μας, έφερε αγαλλίαση στις ταλαιπωρημένες ψυχές των 353.000 σφαγιασθέντων και ηρωϊκά πεσόντων Ελληνοποντίων προγόνων μας.
Τιμούμε τη μνήμη τους εφέτος με μία σειρά διήμερων εκδηλώσεων.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω οτι ο ΔΗΜΟΣ του ΤΟΡΟΝΤΟ όχι μόνο αναγνώρισε τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ορθόδοξος Ποντιακός Ελληνισμός από τους Κεμαλικούς καθεστωτικούς και τους Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν, αλλά καθιέρωσε και τη 19η Μαϊου ως ημέρα Εθνικής μνήμης για τους νεκρούς μας που δεν ευτύχησαν να επιστρέψουν στη ζεστή αγκαλιά της μητέρας πατρίδας.
Τιμή και δόξα λοιπόν στους άταφους παππούδες μας, στις βασανισμένες και ατιμασμένες γυναίκες μας, στα άψυχα παιδικά κορμάκια που γίναν βορά στα όρνεα και στα άγρια ζώα σε όλους τους αδίκως σφαγιασθέντες και αποθανόντες μετά βασάνων στις εξορίες και στις πορείες του. Η παρουσία του φίλου μας Σάββα Καλεντερίδη στην πόλη του Τορόντο συνέπεσε με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Δήμο μας. Δεν είναι τυχαία και ούτε συμπτωματική αυτή η συγκυρία.
Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων κ.κ. Χριστοφόρου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Αλέξανδρος Ιωαννίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Τορόντο κ. Καρύγιαννης Δημήτρης και κ.Μαρία Φραγγεδάκη, ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου κ. Γεώργιος Μάνιος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, κ. Αρτεμάκης Αντώνης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης του Οντάριο κ. Δημήτρης Κάρας, η πρόεδρος του Τμήματος συλλόγων της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κ. Μάρθα Χέντυ, ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ ΚΑΝΑΔΑ κ. Μιχαηλίδης Στάθης, ο αντιπρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Μαντάς Νικόλαος, οι πρόεδροι των συλλόγων Κιλκίς κ. Τσικουρλής Αλέξανδρος, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ κ. Παπαδάκης Γεώργιος o πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Χρήστος Κοτσαμποϊκίδης ο οποίος απήγγειλε χαιρετισμό, το ΔΣ του συλλόγου και το γυναικείο τμήμα με την πρόεδρό του κ. Σοφία Κωνσταντινίδου και δεκάδες κόσμου.
Στο κάλεσμά του ανέφερε τα εξής: Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος και συναισθηματικά φορτισμένος, διότι δε γνωρίζω με τι λόγια να περιγράψω τον Εθνικό μας ήρωα, το δικό μας Σάββα.
Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Έλληνα αξιωματικό που έδρασε για περισσότερο από μία δεκαετία και κυριολεκτικά "αλώνισε" την Τουρκία, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα, πάντα με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής αλλά και της προσωπικής του ελευθερίας.
Συνέλεξε πολύτιμες πληροφορίες υποκλέπτοντας απόρρητα έγγραφα και σχέδια, στρατολογώντας παράλληλα μέχρι και αξιωματικούς του Τούρκικου Στρατού. Παράλληλα έβαλε τις βάσεις, οργάνωσε και γνωστοποίησε ένα εθνοαπελευθερωτικό κίνημα των Ελληνόφωνων του Πόντου, το οποίο ατάκτως δρούσε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κάνει αισθητή την παρουσία σε ολόκληρη την περιοχή του Πόντου, στην πατρίδα της καρδιάς μας.
Είμαστε περήφανοι που ο Σάββας Καλεντερίδης είναι ποντιακής καταγωγής αδελφός μας.
Τα κατορθώματά του, λαμπρύνουν όχι μόνο τη βιογραφία του αλλά και τη νεότερη ελληνική μας ιστορία στης οποίας τις σελίδες το όνομα του Σάββα Καλεντερίδη έχει γραφεί με χρυσά γράμματα.
Ο Σάββας Καλεντερίδης αποτελούσε τον "ΕΦΙΑΛΤΗ" του Τούρκικου κράτους, ακόμα και του ψευδοκράτους του Ντεκτάς.
Σήμερα, ο βαθιά δημοκράτης Σάββας Καλεντερίδης, αφού παραιτήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό, μετά από την Εθνική προδοσία των πολιτικών της εποχής και την παράδοση Οτσαλάν στους Τούρκους, αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που με γνώση και στρατιωτική πειθαρχία συλλέγει αξιολογεί και τα προσφέρει αφιλοκερδώς στον απανταχού Ελληνισμό. Είμαστε τυχεροί που σε λίγο το παλληκάρι του Πόντου, ο Αγωνιστής των Εθνικών ιδεωδών μας, το άξιο τέκνο της προσφυγικής ελληνικής γενιάς, θα μας ταξιδέψει στις Αλησμόνητες πατρίδες.
Εμείς οι Πόντιοι της Ομογένειας είμαστε ανυπόμονοι και θα αποκαλέσουμε τον πόντιο παιδά μας "ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΑ" όχι μόνο για αυτά που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, αλλά και για αυτά που έχει να δώσει στην αποδεκατισμένη από την κρίση νεολαία μας που ίσως αποδειχθεί οτι θα είναι και πολυτιμότερα.
Αινιγματικά αλλά ίσως και προφητικά σας αναφέρω, οτι η παρουσία του Σάββα Καλεντερίδη στο Τορόντο του Καναδά, ίσως σηματοδήσει την απαρχή της Εθνικής μας Αφύπνισης ως Έλληνες. Όσοι στρατευθούν στο δρόμο που ανοίγει ο Σάββας Καλεντερίδης για την Εθνική μας ανεξαρτησία θα γίνουμε κοινωνοί της αληθινής επαναφοράς της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας την Ελλάδα. Η πατρίδα για πολλά χρόνια στερήθηκε από πατριώτες. Οι αληθινές πατριωτικές δημοκρατικές φωνές παραμένουν ατάκτως διασκορπισμένες και αναμένουν έναν αληθινό ηγέτη, ένα οραματιστή να τις οδηγήσει στο δρόμο της αρετής για την ανάσταση και απελευθέρωση του Ελληνικού μας λαού και την ανάδειξη και διαιώνιση του ελληνικού μας πολιτισμού.
Τη διάλεξη αυτή η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο Παναγία Σουμελά την αφιερώνει στους μη ποντιακής καταγωγής αδελφούς μας που παρευρίσκονται στην αίθουσα αυτή, οι οποίοι έχουν προσκληθεί να γνωρίσουν τις χαμένες πατρίδες μας, έστω και με αυτής της μορφής το οδοιπορικό. Θεωρήσαμε υποχρέωση στην αποψινή βραδιά η Αδελφότητά μας να αποθέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για να γνωρίσει ο υπόλοιπος Ελληνισμός του Τορόντο εμάς τους Ελληνικής Καταγωγής Πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο, αλλά και να ταξιδέψει στις αλησμόνητές μας χαμένες πατρίδες μας.
Έπρεπε να κάνουμε κάτι για τους συμπολίτες που τιμούν τις εκδηλώσεις της Αδελφότητας. Επίσης σε όσους έλκουν την καταγωγή τους από τις Ελληνικές αποικίες της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Η νεολαία, θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε το χωριό καταγωγής του προγόνου σας που ήρθε στην Ελλάδα και απογράφηκε, μετά τη γενοκτονία, τον ξεριζωμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τα αρχεία του Προσφυγικού Ελληνισμού που μας προσέφερε η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ανοίγουν για πρώτη φορά στο Τορόντο.
Τις ιστορικές στιγμές που ζούμε, θα τις διανθίσει ο "ΕΛΛΗΝΑΣ" ο "ΑΓΟΥΡΟΣ" ο ΣΑΒΒΑΣ ο ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ο Τραντέλλενας!


Φίλεμ και αδελφέ μ' Σαββέλη Καλεντερίδη, έπαρ το μικρόφωνο, θα σπάν η ψυμ!
Χαρεντερίζω σε... Εγώ αοίκο ταξίδ ση ζωήμ κ'εποίκα..... Δωσ 'μας τσόν τ'όρομαν να λάσκουμες σα μέρε μουν!
Δωσ' τα φώτας να φωτίουμες και να χαίρεται τη μανασ' ιμ το πρόσωπο!

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος μας ταξίδεψε " Στων Ελλήνων τις Κοινότητες" με ένα οπτικό πλούσιο Φωτογραφικό Οδοιπορικό 333 ανέκδοτων φωτογραφιών σε: Αν. Θράκη-Κωνσταντινούπολη-Πόντο-Μικρά Ασία. και μας ανέλυσε τις Γεωπολιτικές Εξελίξεις στη Συρία-Κουρδικό-Τουρκία-Μεταναστευτικό. Πώς επηρεάζονται η Κύπρος και η Ελλάδα.


Ταυτόχρονα μέλη της Ποντιακής νεολαίας διεξήγαγαν την έρευνα με τίτλο "Βρείτε το χωριό της προσφυγικής καταγωγής σας από τη Μικρά Ασία, την Αν. Θράκη και τον Πόντο" Η έρευνα στα προσφυγικά αρχεία γίνεται για πρώτη φορά στο Τορόντο.

Κυριακή 15 Μαϊου 2016

Mε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με κεντρικό ομιλητή τον Εκδότη Σάββα Καλεντερίδη.

Έγινε δοξολογία στον Ι.Ν του Αγίου Δημητρίου στο Τορόντο με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο East York.

Ακολούθησαν οι εκδηλώσεις στην Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό κέντρο. 
Στην εκδήλωση ο τελετάρχης και Αντιπρόεδρος Κώστας Τσιλφίδης αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, άνοιξε τις εκδηλώσεις με το στίγμα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το Δήμο του Τορόντο:
Aγαπητοί φίλες και φίλοι,
Τιμή και μνήμη στους 353.000 αδίκως σφαγιασθέντες προγόνους μας. Παρακαλώ να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Κυρίες, Κύριοι,
Το 2016 σηματοδοτεί την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων προγόνων μας, που διαπράχτηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η διεθνής κοινότητα κορυφώνει τις αντιδράσεις της για την αναγνώριση της γενοκτονίας μας Αρμενίων με το πρόσφατο ψήφισμα του Δήμου του Τορόντο.
Μαζί με την διεθνή κοινότητα, τα εθνικά κοινοβούλια πολλών χωρών, τις διεθνείς προσωπικότητες, αποτίνουμε φόρο τιμής, στη μνήμη των 353.000 αθώων ποντίων που εξοντώθηκαν την περίοδο 1914-1923.
Η ανεξίτηλη αυτή κηλίδα της γενοκτονίας, αποτελεί ανεξόφλητο γραμμάτιο απέναντι στην ανθρωπότητα και μόνο η αναγνώρισή της μπορεί να αποκαταστήσει μερικώς το δράμα του ποντιακού λαού και να βάλει τις βάσεις για ένα διαφορετικό αύριο.
Αποτείουμε φόρο τιμής και στα θύματα όλων των γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων και άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και το θρησκευτικό μίσος, είναι πράξεις καταδικαστέες από την συνείδηση των λαών και θεωρούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι φωνές αναγνώρισης της γενοκτονίας σε όλο τον Καναδά.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω οτι ο ΔΗΜΟΣ του ΤΟΡΟΝΤΟ όχι μόνο αναγνώρισε τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ορθόδοξος Ποντιακός Ελληνισμός από τους Κεμαλικούς καθεστωτικούς και τους Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν, αλλά καθιέρωσε και τη 19η Μαϊου ως ημέρα Εθνικής μνήμης για τους νεκρούς μας.
Με την παρουσία του φίλου μας Σάββα Καλεντερίδη στην πόλη του Τορόντο η ημέρα μνήμης γίνεται λαμπρότερη. 
Φίλε Σάββα Καλεντερίδη, είσαι το παλληκάρι που όργωσε τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, που υπερασπίστηκε τα δίκαια της πατρίδας μας στο στόμα του λύκου.
Αποτελείς το νεότερο Πόντιο Ήρωά μας που κατεγράφει στην ένδοξη ιστορία μας. 
Πλαϊ στον Ιστύλ Αγά στον Κοτζά Αναστάς στον Ευκλείδη Κουρτίδη βρίσκεται και το δικό σου όνομα:
Σάββας Καλεντερίδης.
Με τι λόγια να περιγράψω τον ηρωϊσμό σου και το θάρρος σου.
Κυρίες και κύριοι, όσοι δε γνωρίζετε, ο Σάββας μας πάνω από μία δεκαετία ως μυστικός πράκτορας της Ελλάδας στην Τουρκία, προσέφερε εκείνες τις πληροφορίες για την άμυνα της χώρας μας στις επεκτατικές δράσεις της Τουρκίας. 
Εργαζόταν μέσα στο στόμα του λύκου, μόνος , αποξενωμένος, άοπλος με μόνη συντροφιά και παρηγοριά την προστασία της Παναγιάς μας της Σουμελιώτισσας.
Όταν οι πολιτικοί μας αποτελούν τους αρνητές στράτευσης, ο Σάββας μας όχι μόνο στρατεύθηκε ως αξιωματικός στις ένοπλες δυνάμεις μας, αλλά με αυταπάρνηση δόθηκε στον αγώνα της δικαίωσης. Στον αγώνα που κανένας άλλος δεν έκανε μετά από τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία.
Ο Σάββας ανέδειξε το άτακτο εναπομείναν αντάρτικο του Πόντου, που σήμερα πολεμά ο Ερντογάν μέσα στην ίδια του τη χώρα.
Ο Σάββας πυροβολήθηκε μέσα στην Τουρκία αλλά η Παναγιά μας τον κράτησε ζωντανό για να συνεχίσει το Εθνικό του έργο. Σήμερα είναι ο διαφωτιστής των υγειώς σκεπτόμενων Ελλήνων, των νέων. Με το pontos news, και τον infognonom.
Ο Σάββας μας ως πράκτοράς μας συνέλεξε πολύτιμες πληροφορίες υποκλέπτοντας απόρρητα έγγραφα και σχέδια, στρατολογώντας παράλληλα μέχρι και αξιωματικούς του Τούρκικου Στρατού. 
Ανέδειξε το ποντιακό κίνημα των 1.200.000 Ελληνόφωνων του Πόντου, το οποίο ατάκτως δρούσε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κάνει αισθητή την παρουσία σε ολόκληρη την περιοχή του Πόντου, στην πατρίδα των 2.800 χρόνων της ένδοξης ιστορίας μας. 
Είμαστε περήφανοι που ο Σάββας Καλεντερίδης είναι ποντιακής καταγωγής και αδελφός μας.
Το σπίτι μας είναι και δικό του σπίτι.
Ο Σάββας είναι βαθιά δημοκράτης αγωνιστής και ήρωας.
Ακούστε αυτά που έχει να μας πεί για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Οργανωθείτε και συστρατευθείτε στον αγώνα που δίνει για την ελευθερία της Ελλάδας.
Ο Σάββας Καλεντερίδης, 
Είναι πατριώτης
Είναι ήρωας
Είναι παλληκάρι,
Είναι αγωνιστής 
Είναι ολιγαρκής 
Είναι τίμιος
Είναι γνώστης 
Είναι Έλληνας
Μα πάνω απ’ όλα είναι περήφανος Τραντέλλενας Πόντιος!

Στη συνέχεια το τμήμα νεολαίας παρουσίασε δρώμενο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολούθησε η ομιλία του εκδότη κ.Σάββα Καλεντερίδη με τίτλο: : Γενοκτονία - Αιδώς και Οδύνη της Ανθρωπότητας Γεωπολιτικές πτυχές της αναγνώρισης.

Latest comments

22.06 | 14:47

4th generation

14.04 | 10:10

Αξιότιμε κύριε Ταξίδη,
σας γράφω από τη Ρωσία, είμαι ποντιακής καταγωγής και θα ήθελα πολύ να μάθω αν λειτουργούν ακόμα στο διαδίκτυο τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου που ανακοινώθηκαν στις ιστοσελίδες

Share this page