BROTHERHOOD PONTION TORONTO
PANAGIA SOUMELA
53 years history of Brotherhood - 53 χρόνια ιστορία της Αδελφότητας
Γράφει ο επίτιμος πρόεδρός μας Νίκος Χριστοφορίδης
Αγαπητοί μου αδελφοί, φίλες και φίλοι της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Παναγία Σουμελά, έλαχε επί προεδρίας μου να ζήσουμε αυτές τις μοναδικές στιγμές του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου μας.
1923:Πόντος-ξεριζωμός–προσφυγιά! Το ανήσυχο ελληνικό πνεύμα «αραεϋ» την πατρίδαν ατ’ .
1948 – έτος ορόσημο για την ποντιακή παροικία- ένα όνομα να μνημονεύουμε: Γιάννης Καπαγερίδης ονομάζεται!
Από τη Δανείαχα Ματσούκας περιοχής Τραπεζούντας, πρόσφυγας στο Διπόταμο Καβάλας - μετανάστης στον Καναδά. Saint John, New Brunswick, Toronto. Ακολουθεί ο γιός του το 1949 με την οικογένειά του!
Στα 1951 χάνει και η Οινόη Καστοριάς τον Τριαντάφυλλο και την Ελένη Τσακουρίδη από το δυναμικό της.
Στα επόμενα 20 χρόνια πάνω από 100 οικογένειες από τον Διπόταμο Καβάλας και από την Οινόη Καστοριάς μεταναστεύουν εδώ στο Τορόντο. Μέσα σ’αυτούς είναι και η δική μου οικογένεια!
1963: Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!
Μνήμες με πίκρες και χαρές χαραγμένες βαθιά μέσα στους περισσότερους από μας. Τα βάσανα μιας ξεριζωμένης γενιάς και ο αγώνας για επιβίωση κρατούν την ποντιακή «ΣΠΙΘΑ» άσβεστη στις καρδιές των πρωτεργατών του συλλόγου μας : Γνήσιοι και με ελληνική λεβεντιά οραματιστές, άοκνοι εργάτες του ποντιακού ιδεώδους, το προσωρινό συμβούλιο αγωνίζεται να ιδρύσει το σύλλογό μας, το σπίτι μας!
Πρόκειται για τους:
Θεμιστοκλή Βερβερίδη από την Βέροια
Γιάννη Ελευθεριάδη από την Αθήνα
Χρήστο Μανουσαρίδη από τον Άραχο Ημαθίας
Βασίλη Καραταγλίδη από την Οινόη Καστοριάς,
Χαράλαμπο Θεοφυλακτίδη από το Διπόταμο Καβάλας
Χρήστο Λαραζίδη από την Καλλίφυτο Δράμας,
Αδάμ Αδαμίδη εκ Πόντου
Αριστοτέλη Γεωργιάδη από το Νεοχωράκι Φλώρινας,
Καραηλιάδη Νικόλαο από Οινόη Καστοριάς
Τομψίδης Δημήτριος από Οινόη Καστοριάς
Καραμανλίδης Αντώνιος από Οινόη Καστοριάς
Αντωνιάδη Ιωάννη από Βέροια
Ανέστη Κεραμιδόπουλο από την Οινόη Καστοριάς, ο οποίος εκλέχτηκε και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του συλλόγου μας, και πολλοί άλλοι!
Η ημερομηνία ήταν προφητική, 19 Μαϊου 1963!
Η ιδρυτική γενική συνέλευση 75 πόντιων ανδρών μπροστάρηδων αυτής της πενηντάχρονης πορείας που ξεκίνησε μέσα από ένα εστιατόριο επί της Dundas και Bay, αποτέλεσε και την απαρχή αυτού του τίμιου αγώνα που επισφραγίζεται σήμερα με το κλείσιμο πενήντα λαμπρών και πετυχημένων χρόνων από την ημερομηνία αυτή.
Η Παναγία Σουμελά είχε κάνει πάλι το «ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ»
Ομόφωνα ο σύλλογός μας πήρε το πιο λατρεμένο όνομα που ηχεί στα αυτιά των Ποντίων αλλά και των μη Ποντίων μελών της. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» πολύ σύντομα θα μετεξελιχθεί σε ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».
Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτοδιηγηθεί κανείς γι’αυτά τα γεμάτα δράση 50 χρόνια!
1963 :
-ιδρύεται η θρυλική πρώτη Ποδοσφαιρική ομάδα «ΠΟΝΤΟΣ»
-δημιουργούνται όλα τα χορευτικά συγκροτήματα! Αυτά τα παιδιά, μας έχουν κάνει υπηρήφανους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής! Όπου και αν εμφανίστηκαν! Με τον πυρρίχιο χορό μας που χορεύεται για πάνω από 2.500 χρόνια! Τον χορεύανε στα αρχαία Παναθήναια, οι Λάκωνες στα Διοσκούρεια,οι Κουρήτες στην Κρήτη οι Κορύβαντες στη Μικρά Ασία! Οι Προγόνοι μας στον Πόντο! Τα παιδιά μας στον Καναδά και όπου εμφανίστηκαν έχουν αποσπάσει αμέτρητα βραβεία!
Η λύρα μας!! Μας συντροφεύει στις λύπες και στις χαρές μας! Από τα αρχαία χρόνια! Γιατί Λύρα επαίζαν οι 12 θεοί! και οι ποντιοι και ο Απόλλων!
Το γυναικείο τμήμα μας, που ως άλλες σύγχρονες αμαζόνες μας κάνουν υπερήφανους με τη δράση τους όλα αυτά τα 50 χρόνια! Μεγάλη είναι και η φιλανθρωπική προσφορά της Αδελφότητας στο συνάνθρωπο, με τη λειτουργία τράπεζας τροφίμων (foodbank).
Τα θεατρικά μας!! Γιατί στον Πόντο λατρεύτηκε η αρχαία τραγωδία, ο χορός! Μεγάλες στιγμές! Κλάψαμε και γελάσαμε θυμηθήκαμε και ονειρευτήκαμε μαζί τους!
1974: αγοράζεται η πρώτη ιδιόκτητη Λέσχη επί της οδού Danforth 397 στην Greek town, για 40 χρόνια έχουμε την πολιτιστική μας κιβωτό μας. Ποιος ξεχνάει τα μουχαπέτια, τα γλέντια μας, τους χορούς μας, τις συνεστιάσεις μας εκεί μέσα! Εργαστήρι πολιτισμού!
Σ’αυτό το σπίτι ακουμπάει όλη η Ελλάδα………
Μέσα στο χώρο της Αδελφότητας«ζυμώθηκε» η μεγάλη ιδέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, την οποία και φιλοξενεί στους κόλπους της από την ίδρυσή της, το έτος 1980.
Σε όλη αυτή την ιστορική της πορεία και διαδρομή, η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο έχει διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό κεντρικό ρόλο στην Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες για την επίλυση των σοβαρών Εθνικών ζητημάτων που ταλανίζουν τον Ελληνισμό,
το Κυπριακό, το Μακεδονικό Ζήτημα, και πρωτίστως την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας.
Νιώθουμε υπερήφανοι για την ανέγερση Ποντιακού μνημείου στο Τορόντο στις 19η Μαϊου του έτους 2000. Ο αδριάντας του «Ποντιακού Memorial», ένα μνημείο για τη μνήμη των 353.000 ψυχών-θυμάτων της Τουρκικής θηριωδίας, της Γενοκτονίας των προγόνων μας, βρίσκεται στο “Εast York”. Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου αποτείουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 αθώων ψυχών που έμειναν άταφοι στον αλησμόνητο Πόντο έχοντας πέσει θύματα των Τούρκων Τσετέδων.
Ο ύψιστος αγώνας και οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται και θα συνεχιστεί από την Αδελφότητα Ποντίων μέχρι την επίσημη αναγνώριση από την Καναδική Κυβέρνηση και τη Διεθνή Κοινότητα. Γίνεται αγώνας να καταγραφεί ορθά και αναλυτικά η ιστορία των Ποντίων στα εκπαιδευτικά βιβλία ιστορίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Από το 2011 διδάσκεται πλέον η ποντιακή ιστορία στα σχολεία μας.
Με σκληρή δουλειά η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο λειτούργησε ως μία υποδειγματική οργάνωση εντός της Ελληνικής Κοινότητας .
Κάθε παραμονή του Δεκαπενταύγουστου γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην οδό Danforth με τη συνοδεία Ιερέων από το εντευκτήριο έως την Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.
Πολλές φορές το πάθος των Ποντίων μελών της Αδελφότητας εκφράστηκε με μοναδικές για την ομογένεια στιγμές με αποκορύφωμα τη δημιουργία αρμάτων για τον εορτασμό των Εθνικών μας εορτών, τη ναύλωση και πτήση 2 αεροπλάνων στην Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 2009 με τα εξής μήνυματα :
«H Τουρκία σφράγισε τον 20Ο Aιώνα με Γενοκτονίες»
«100 χρόνια Ελληνική Κοινότητα Μητροπολιτικού Τορόντο».
Θιασώτες της Μεγάλης Ποντιακής Ιδέας οι πόντιοι γίνονται σπόνσορες σε όλες τις μεγάλες στιγμές είτε μέσω της Αδελφότητας, είτε μεμονομένα, καλύπτοντας οικονομικά με υπερηφάνια όλες εκείνες τις εκδηλώσεις που προάγουν τη διάδοση και προβολή του Ποντιακού Πολιτισμού και της Ιστορίας μας με σύνθημα:
«Όχι Άλλες Χαμένες Πατρίδες»
Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι πολιτικοί, καλλιτέχνες, προσωπικότητες των τεχνών και γραμμάτων, του κινηματογράφου, καθηγητές πανεπιστημίων και λοιποί επιφανείς, επιδιώκουν τη γνωριμία με την Αδελφότητα και τα μέλη της, έχοντας φιλοξενηθεί στους κόλπους της σε κάθε επίσκεψή τους στο Τορόντο.
Η Αδελφότητα στα 50 χρόνια παρουσίας της, έχει φιλοξενήσει πλήθος σωματείων με τα καλλιτεχνικά τους τμήματα από τη μητέρα Ελλάδα και από όλο τον κόσμο.
Τιμώντας την 50η επέτειο από την ίδρυση της Αδελφότητας αποτελεί χρέος μας να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας και κυρίως τα ιδρυτικά μας μέλη στα οποία οφείλουμε να αποδώσουμε εύνοια σεβασμό και αναγνώριση διότι αγωνίστηκαν με δύναμη, πάθος και μεράκι για το Ποντιακό ιδεώδες.
Αποβλέπουμε στη μεταλαμπάδευση αυτού του «πάθους» στην επόμενη και πολλά υποσχόμενη νέα μας γενιά, θεωρώντας δεδομένο οτι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το μεγάλο έργο της Αδελφότητας και να συνεχιστεί η διάσωση, προώθηση και ανάδειξη του μοναδικού Ποντιακού μας πολιτισμού!
Το παρόν διοικητικό συμβούλιο τελειώνοντας τη θητεία του βάζει το θεμέλιο λίθο της για την επόμενη πεντηκονταετία!
Το καινούριο μας ιδιόκτητο κτίριο θα στεγάσει:
- το πολιτιστικό στέκι της νεολαίας μας και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών
- την ακαδημία ποδοσφαίρου
- την μοντέρνα κλασσική και ψηφιακή βιβλιοθήκη της με τους υπολογιστές
-την αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων των πολυμελών χορευτικών μας
-ελληνόγλωσσο σχολείο για παιδιά με εργαστήρι της ποντιακής διαλέκτου για όλους
-τη νέα της θεατρική ομάδα με δική της θεατρική μόνιμη σκηνή παραστάσεων
- την τράπεζα αίματος
-το πληροφοριακό κέντρο εξυπηρέτησης των μελών μας
-το κέντρο υποστήριξης μεταναστών, ευπαθών ομάδων πληθυσμού, μονογονεϊκών οικογενειών και αποκλεισμένων κοινωνικά ατόμων
-το κέντρο βοήθειας και ενημέρωσης ατόμων τρίτης ηλικίας.
- το νέο κέντρο διαλέξεων
-τα γραφεία της ψηφιακής πλέον εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ»
-Το ραδιοφωνικό σταθμό της Αδελφότητας και γιατί όχι και τηλεοπτικό σταθμό στο μέλλον.
Θέλω να κλείσω την ομιλία μου με βαθύ το αίσθημα ευθύνης γιατί:
Είμαι περήφανος που γεννήθηκα Πόντιος, είμαι ακόμα πιο περήφανος πού είμαι τραντέλλενας!
Νίκος Χριστοφορίδης
Επίτιμος Πρόεδρος Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο "Παναγία Σουμελά"