ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 50 Χρόνια ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Χαιρετισμός του Προέδρου της  Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»

Νίκου Χριστοφορίδη

Από την Ελληνική μυθολογία γνωρίζουμε οτι «ΠΟΝΤΟΣ» ήταν ο γιος του «Αιθέρα και της «Γαίας» που κατοικούσε στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.  Με την Αργώ  ο Ιάσωνας διέσχισε τον «άξενο» Πόντο.  Από τους Αρχαίους χρόνους, και τον 8ο αιώνα π.χ  εποικίζονται  η Σινώπη, η Αμισός, τα αρχαία Θεμίσκυρα, τα Κοτύωρα, η Κερασούντα, η Τραπεζούντα, η  Αργυρούπολη, η Νικόπολη, η Αμάσεια, η Ηράκλεια. Πόλεις με λαμπρή ιστορία.  Το Βασίλειο του Πόντου,  Αυτοκρατορία ολόκληρη! Από τους Μιθριδάτες στη δυναστεία των Κομνηνών και τους Υψηλάντηδες! 28 αιώνες λαμπρής ιστορίας!

Γνήσιοι απόγονοι Αρχαίων Ελληνικών φυλών και ομιλώντας την αρχαϊζουσα  ποντιακή διάλεκτο οι πρόγονοί μας, μας μεταλαμπάδευσαν αυτό το «πάθος» για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τον Πόντο. Εμείς οι Πόντιοι ένας λαός περήφανος Ακρίτες του Ελληνισμού,  διαφυλάξαμε στην μακρά μας πορεία τη γλώσσα μας, τα ήθη, τα έθιμά μας, τους χορούς μας, μα πάνω απ’ όλα τη βαθιά μας  πίστη, τη θρησκεία μας. Με σύμβολο και προστάτιδα την Παναγία μας τη Σουμελιώτισσα, υπομείναμε τον Τούρκικο ζυγό, τη φρίκη και τη θηριωδία της  γενοκτονίας του λαού μας, την  προσφυγιά και  τελευταία τη μετανάστευση.

Την εμπειρία του να είσαι  Πρόεδρος του πιο Ιστορικού  Ποντιακού σωματείου  της Ομογένειας στην Αμερική και ειδικότερα στον Καναδά δεν την περίμενα να είναι τόσο συγκλονιστική. Το κύρος η εμβέλεια και η  ακτινοβολία  της Αδελφότητας δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις σελίδες ενός βιβλίου.  Η  47χρονη πορεία μου στο Τορόντο του Καναδά είναι συνηφασμένη με τον Ιστορικό αυτό σύλλογο ως απλό μέλος και ως διοικητικό στέλεχος. Το Μάρτιο του 2011 η Αδελφότητά μας,  με τίμησε αναθέτοντάς μου την ηγεσία της  για την οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων  για τον εορτασμό της πρώτης πεντηκονταετίας από την ίδρυσή της .

Το παρόν ιστορικό βιβλίο των 50 χρόνων Ιστορίας  είναι το αποτέλεσμα μιας  επαγγελματικής συλλογικής δουλειάς που έγινε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και πιεστικές  συνθήκες  της συντακτικής ομάδας. Αξίζει ένα μεγάλο «Εύγε»  στους συνεργάτες μου και ειδικότερα στην πολυμελή  συντακτική ομάδα η οποία υπό την επίβλεψη του συντονιστή Πασχαλίδη Γεώργιου παραδίδουν ένα επιστημονικό  «μνημειακό»  έργο 50 ετίας.  Η ακούραστη συντακτική ομάδα εργάστηκε με αυταπάρνηση αλτρουϊσμό  και θυσία υπό την καθοδήγησή του.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυτά τα παιδιά γαλουχημένα με το Ποντιακό Ιδεώδες, μας κάνουν περήφανους που γεννηθήκαμε Πόντιοι δίνοντάς μας ελπίδα κουράγιο και δύναμη να αγωνιστούμε για την επόμενη πεντηκονταετία.

Είναι σαφής απόδειξη οτι ο Ποντιακός μας Πολιτισμός, η διάλεκτός μας, τα ήθη και έθιμά μας, η μουσική μας, οι χοροί μας  θα διασωθούν στις επόμενες γενεές.

Η παρούσα έκδοση αφιερώνεται σε όλους αυτούς που εργάστηκαν ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια και κάναν την Αδελφότητα Ποντιών Τορόντο Παναγία Σουμελά «ΦΑΡΟ» του Ποντιακού Ελληνισμού όχι μόνο στον Καναδά και στην Αμερική αλλά και παγκόσμια.

Βαριά η πολιτιστική αυτή «Κληρονομιά». Την παρακαταθήκη αυτή την παραδίδουμε στην άξια νεολαία μας, η οποία μας έχει αποδείξει με το έργο της το βαρύ αίσθημα ευθύνης που την διακατέχει για την συνέχιση του σημαντικού και πολύτιμου  αυτού έργου.   


 

Ομιλία  του Νίκου Χριστοφορίδη Επίτιμου Προέδρου της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Παναγία Σουμελά για την έκδοση "Αναμνήσεις" του ιστορικού λευκώματος των 50 χρόνων από την ίδρυση της Αδελφότητας.

 

Φέτος είναι η 50η χρονιά της Ελληνικής Ποντιακής Αδελφότητας Τορόντο, «Παναγία Σουμελά».Νιώθω χαρούμενος και ειλικρινά υπερήφανος που έχουμε φτάσει σε αυτή την ημερομηνία ορόσημο. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών και της σκληρής δουλειάς που κατέβαλαν όλα τα μέλη μας, στο παρελθόν και το παρόν, είναι να φτάσει η Αδελφότητα σε ένα μεγάλο επίτευγμα. 
Σ’αυτό το ανεκτίμητο αναμνηστικό βιβλίο, μέσα από τις ζωντανές αφηγήσεις, συγκεντρώνονται όλα εκείνα τα μεμονωμένα στοιχεία που σχετικά με την κληρονομιά της συλλογικής αδελφότητας. Περιλαμβάνει τον πολιτισμό μας , την ιστορία , τις παραδόσεις και στις σελίδες του και δείχνει πως έχουμε κρατήσει την ταυτότητά μας ως Πόντιοι ζωντανεύουν μέσα από τις δεκαετίες.
Αν και ζούμε όλοι διαφορετικές ζωές, όλοι προέρχονται από την ίδια θέση στο τέλος. Μοιραζόμαστε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις που έχουν εκτραφεί, και να περάσει στις μελλοντικές γενιές. Έχουμε κάνει μια ζωή στον Καναδά. Ο σύλλογός μας είναι γνωστός και σεβαστός και είναι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο. Δική μας ευθύνη είναι, όλα έρχονται μαζί και να συμβάλει για το μέλλον μας .
Ωστόσο, κοιτάζοντας μπροστά, δεν πρέπει να ξεχνάμε να κοιτάξουμε πίσω. Διότι αν δεν ξέρουμε ποιοι ήμασταν, πώς θα ξέρουμε ποιοι είμαστε; Μαθαίνουμε από το παρελθόν μας, τόσο από τις αποτυχίες και τις επιτυχίες μας, ώστε να μπορούμε να δράσουμε για το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στην επικοινωνία μας. Πρέπει να ενημερώνεστε και να οργανώσετε το σύλλογό, φέρνοντάς τον στη νέα ψηφιακή εποχή , διατηρώντας τις ρίζες μας ζωντανές.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ιδρυτές της Αδελφότητας, καθώς και όλα τα μέλη των 50 χρόνων. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου που με βοήθησαν να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο μαζί. Πέρα από τις προσδοκίες μας και περισσότερο απ' ότι αναμενόταν. Θυσίασαν προσωπικό χρόνο μακριά από την οικογένεια και την εργασία τους, τον εθελοντισμό για να δημιουργήσουν κάτι που πρόκειται να είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του συλλόγου. Κάτι που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και να δείξουμε τι είμαστε ικανοί να πράξουμε, εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί .
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εμπνεύσει τη νέα γενιά, φέρνοντας τους στην Αδελφότητα να συνεχίσουν την κληρονομιά και να βάλουν το προσωπικό τους στίγμα.Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μοιραστούμε τη γνώση μας και να εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ατομική προσπάθεια.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της ομάδας μου :Χριστίνα Τσαβδαρίδου - Άννα Παναγιωτοπούλου - Κατερίνα Ηλιάδου - Χρήστο Πασχαλίδη - Βασίλη Αρχιτεκτονίδη - Νίκο Χριστοφορίδη -Χαράλαμπο Ηλιάδη – Ιωάννη Κοτσαμποϊκίδη - Νίκο Κοτσαμποικίδη - Παναγιώτα Αμμανατίδου.

 

Νίκος Χριστοφορίδης Επίτιμος Πρόεδρος Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Παναγία Σουμελά

 

1071 Nίκος Ντέμος Εκδόσεις "ΙΝFOGNOMON"

Τέσσερις στρατηγικές ήττες, που καθόρισαν την ιστορική πορεία του Ελληνισμού.

Τέσσερις ιστορικές ήττες, που έχουν να μας διδάξουν πολλά, ιδιαίτερα σήμερα, που Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται στο μέσον μιας κρίσης που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσει την παραπέρα πορεία του Ελληνισμού.

Υπάρχει ελπίδα;

Μπορεί να ανακάμψει ο Ελληνισμός;

Μπορούν οι Έλληνες να ξαναβρούν το βηματισμό τους και να διεκδικήσουν και πάλι μια προβεβλημένη θέση στην Ιστορία;

Απαντήσεις σε όλα αυτά δίνει ο δρ. Νίκος Ντέμος, ένας Έλληνας που μεγαλούργησε στο εξωτερικό, μελέτησε σε βάθος την πορεία του Ελληνισμού στην Ιστορία και αποφάσισε να αναλύσει το κοινωνικοπολιτικό, γεωοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον κάτω από το οποίο διεξήχθησαν τέσσερις μάχες, που είχαν δυσάρεστη κατάληξη, με τραγικές συνέπειες για τον Ελληνισμό.

Μελέτησε επίσης σε βάθος τα επιχειρησιακά δεδομένα, τον οπλισμό, το συσχετισμό δυνάμεων, τις γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες, το ρόλο των στρατιωτικών ηγετών, που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της κάθε μάχης και στην κατάληξή της.

Πρόκειται για τις μάχες του Ιαρμουχά (Γιαρμούκ, 636), του Μαντζικέρτ (1071), του Μυριοκέφαλου (1176) και της άλωσης της Πόλης από τους Φράγκους (1204).

Ένα βιβλίο μελέτης, προβληματισμού αλλά και εθνικής έμπνευσης, που έρχεται σε μια περίοδο παρακμής της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Ένα βιβλίο ιστορικής και εθνικής αυτογνωσίας.

O ίδιος ο συγγραφέας λέει για το βιβλίο του:

«Το βιβλίο αναφέρεται σε τέσσερις στρατηγικές ήττες που όχι μόνο συρρίκνωσαν τον ελληνισμό αλλά και στιγμάτισαν την ελληνική ψυχή, την ψυχολογία και τη νοοτροπία μας έως σήμερα. Οι στρατιωτικές αυτές ήττες επέφεραν την γεωγραφική, οικονομική και πολιτική συρρίκνωση του ελληνισμού, την απογοήτευση, την αλλοτρίωση, την αποσύνθεση, την υποχώρηση, την υποτακτική νοοτροπία και τελικά την υποδούλωση τους έθνους.

Είμαστε όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι και παρόλες τις αντιξοότητες και τις ακρότητες μας, απόγονοι ενός μεγάλου λαού, με τεράστια ιστορία, που δημιούργησε τρεις αν όχι τέσσερις παγκοσμίου φήμης και ακτινοβολίας πολιτισμούς,.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην ακολουθία των Ελληνικών κύκλων, ακολουθώντας το κύκλο των 400 χρόνων και διανύοντας ένα νέο πολιτιστικό κύκλο, οδεύουμε προς ένα μελλοντικό Ελληνικό πολιτισμό.

Ο 9ος αιώνας είναι αναλογικά παράλληλος με τον 13ο και τον τωρινό 21ο αιώνα. Κατά τον 13ο αιώνα, και ειδικότερα το 1204, έχουμε την κατάληψη της πρωτεύουσάς μας από τους συμμάχους και ομόδοξους Λατινοφράγκους, που προσδιόρισε την επακόλουθη κατάπτωση, ξένη κατοχή, με αποκορύφωμα την υποδούλωση μας.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι καιροσκόποι και ανιστόρητοι Ευρωπαϊστές, μαζί με

τους γραικύλους παρέδωσαν τη χώρα, τον ελλαδικό και τον κυπριακό ελληνισμό στο δυτικό έλεγχο, πράξη που σε συνδυασμό με την ηθική και εθνική καταράκωση και τα σκουπιδοσήριαλ του διαχρονικού εχθρού εξ ανατολών, επέφερε την κατάπτωση, εξαθλιώνοντας τους πολίτες και εξαρθρώνοντας τον κοινωνικό μας ιστό, όπως συνέβη με τους Λατίνους εμπόρους του 13ου αιώνα.

Η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη αλλαγής και υπέρβασης τόσο της πολιτικοοικονομικής τωρινής κατάστασης της χώρας όσο και των κοινωνικών δομών, των φθαρμένων πολιτικών κομμάτων και του εν γένει διαλυμένου κρατικού μηχανισμού, που ως αποτέλεσμα έχει τη στρατιωτική αποδυνάμωση της χώρας και την καταστροφή της παιδείας.

Η μελέτη του βιβλίου αποτελεί έναν οδηγό για την ηθική και εθνική ανάταση του Ελληνισμού.»